Spirit & Joy

Jóga és Spiritualitás egy helyen

Éneklés és a jóga... mi bennük a közös?
Éneklés és a jóga
Kapcsolatom a zenével nagyon régre nyúlik vissza. Hét évesen kezdtem el zeneiskolába járni, tizennégy évesen pedig éneket kezdtem tanulni ( ez a tanulási folyamat a mai napig tart). Az éneklés egy olyan csoda, amit mással össze sem tudok hasonlítani. Mikor csak szinpadon állok, vagy csak pusztán otthon vagy a zenész barátaimmal csinálom olyan élmény, amit nem tudok leírni. Ilyenkor együtt élek , lélegzem a zenével, és csak maga a dal létezik. 

A jóga pedig 3 éve van intenzíven jelen az életemben. Folyamatosan gyakorolok, és igyekszem minden áldott pillanatban jógázni. Iyengar mester ( B.K.S. Iyengar az Iyengar jóga alapítója) , azt mondta, hogy minden jóga. Nagyon sokáig ezt nem értettem. Mi a fenét jelenthet ez? Azt, hogy a jóga az önismeret útja, és az a célja, hogy egy egészséges testet és lelket összekapcsoljon, egybentartson, illetve segítsen abban, hogy elindulhass a megvilágosodás felé. Jóga mindenben ott van. A te döntésed, hogy mikor választod a békét a harc és a harag helyett. Sokáig én sem értettem, hogy mit jelent ez a választás, de nagyon könnyen rá lehet érezni, gyakorlás kérdése. 

Hogy miért jó egy énekesnek jógázni?

Azért, mert segít abban, hogy megismerd önmagad, tudd a határaidat, megvédd az elmédet, ha szükséges, és ami nagyon fontos, hogy megtaláld a belső békédet, teljesen függetlenül az éppen aktuális dal hangulatától.

Aki előadóművészként dolgozik, annak nagyon fontos, hogy ezt megteremtse. Bár az is igaz, hogy az önismeret néhol rögös útját nem csak a művészlelkeknek érdemes végigjárni, hanem mindenkinek.
Jógázz mindennap! Mit jelent ez? Nem a nyakatekert pózokat, és az OM mantra folyamatos kántálását ( bár ennek is van egy hangulata) hanem azt, hogy jelen vagy az életedben, tudatosan választasz, és képes vagy bármilyen helyzetbe ( eleinte nehezen megy majd, ez is gyakorlás kérdése) belelazulni, nem akarsz senkinek megfelelni.  
Ne feledd, jógázz mindennap, és hidd el, jó vagy ahogy vagy, "elég" vagy ( okos, szép/helyes stb) , nem KELL semmilyennek sem lenned, csakis önmagadnak.
Hajrá , jógára fel :)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritandjoy.blog.hu/api/trackback/id/tr7014402164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Spirit & Joy

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy közvetítsem a jóga iránti szeretetemet, illetve szeretném, ha mások is megtapasztalnák a jóga áldásos hatásait :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása